Zorgkosten in 2012 is flink gestegen

Het bedrag dat het laatste jaar is gespendeerd aan de zorg is flink gestegen. In 2012 werd er in totaal 92 miljard aan de zorg uitgegeven, een stijging van 3,7 procent. Dat is meer dan de stijging in 2011, toen was het 3,2 procent. Dit zegt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Per inwoner in Nederland werd in totaal 5535 euro aan zorg besteed. De totale kosten voor de welzijns- en gezondheidszorg was in 2012 15,4% van het BBP. Een jaar eerder was dit nog 14,8%. De uitgaven die de overheid deed, stegen het meest voor de zorg van ouderen en lichamelijk beperkten, namelijk met ruim 10%.  De geestelijke gezondheidszorg, waarvan de uitgaven jarenlang stijgende was, blijf in 2012 voor het eerst sinds tijden weer gelijk.

Medisch gespecialiseerde artsen gaven vorig jaar flink wat geld uit aan ziekenhuizen en hun praktijken. Er was een stijging van ruim vijfenhalf procent waarneembaar en dat vormt een kwart van de totale uitgaven aan de zorg. Reden voor deze stijging, zo stelt het CBS, is dat dure medicijnen sinds 2012 niet meer ingekocht worden via apotheken, maar rechtstreeks via ziekenhuizen.

Ook viel er een daling te noteren, en wel in de kinderopvang. De uitgaven daalden vorig jaar met 5,9%. Steeds meer ouders kiezen ervoor om geen gebruik te maken van de kinderopvang. Bovendien maken kinderen minder uren op de opvang.

Naar het nieuwsoverzicht

Laatste nieuws

Een goedkope zorgverzekering. Duurkoop of niet?

Een goedkope zorgverzekering. Duurkoop of niet? Het afsluiten van een zorgverzekering, daar is iedereen geheel vrij in. De invulling van…

Lees verder

Zorgpremie duurder?

Recentelijk is er binnen verschillende media veel aandacht geweest wat betreft de zorgpremie van 2015, verschillende bronnen dichtbij het haagse…

Lees verder

De zorg gaat veranderen in 2015

Binnenkort is het weer de tijd dat het basispakket 2015 bekend gemaakt gaat worden, wat gaat dit voor u als…

Lees verder

Advertentie

Nieuwsbrief

Nieuwe zorgaanbieder?

Meld u dan nu aan